Ciasto biszkoptowe z budyniem i kremem jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z ciemnymi biszkoptami. Ciasto z masą budyniową i kremem jogurtowo-cytrynowym. Ciasto wyszło tortowe, delikatne i pyszne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY: 2x
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -20 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    NASĄCZENIE:
    -sok z cytryny z wodą

    KREM BUDYNIOWO-CZEKOLADOWY:
    -800 ml. mleka
    -2 budynie czekoladowe po 40 g.
    -6 łyżek cukru
    -1 galaretki malinowa
    -100 g. masła

    KREM JOGURTOWO-CYTRYNOWY:
    -700 g. jogurtu greckiego
    -800 ml. śmietanki 30 %
    -80 g. cukru pudru
    -100 ml. soku z cytryny
    -30 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -150 g. gorzkiej czekolady
    -ok.120 ml. śmietanki 30 %
    na esy- 50 g. białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto biszkoptowe z budyniem i kremem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto biszkoptowe z budyniem i kremem jogurtowym 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać do tego mąkę z proszkiem i kakao, jednocześnie mieszając łopatką. Na koniec wmieszać olej, ale delikatnie i nie długo. Przelać do blaszki (30x40) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min. w 175*C. Upiec takie dwa biszkopty. Z obu biszkoptów zdrapać skórkę, żeby krem nie odklejał się.
  • Ciasto biszkoptowe z budyniem i kremem jogurtowym 2. Biszkopt 1 ułożyć do tej samej blaszki, co się piekł, lecz wyżej zaścielanej. Nasączyć sokiem.
  • Ciasto biszkoptowe z budyniem i kremem jogurtowym 3. Krem-Budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić i zaraz wsypać galaretkę i wymieszać. Dodać też masło i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić do ciepłego i rozsmarować na biszkopcie w blaszce. Odstawić do wystygnięcia.
  • Ciasto biszkoptowe z budyniem i kremem jogurtowym 4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z jogurtem, pudrem a na koniec z sokiem cytrynowym. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać.
  • Ciasto biszkoptowe z budyniem i kremem jogurtowym 5. Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry. Nasączyć sokiem i schłodzić do zestalenia kremu.
  • Ciasto biszkoptowe z budyniem i kremem jogurtowym 6. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, ostudzić do letniego. Polać górę placka i rozsmarować. Trochę schłodzić.
  • Ciasto biszkoptowe z budyniem i kremem jogurtowym 7. esy- Białą czekoladę rozpuścić, przelać do rożka papierowego i polać górę placka w esy-floresy.
  • Ciasto biszkoptowe z budyniem i kremem jogurtowym 8. Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować