Ciasto biszkoptowe z budyniem i kremem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać do tego mąkę z proszkiem i kakao, jednocześnie mieszając łopatką. Na koniec wmieszać olej, ale delikatnie i nie długo. Przelać do blaszki (30x40) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min. w 175*C. Upiec takie dwa biszkopty. Z obu biszkoptów zdrapać skórkę, żeby krem nie odklejał się.
2.Biszkopt 1 ułożyć do tej samej blaszki, co się piekł, lecz wyżej zaścielanej. Nasączyć sokiem.
3.Krem-Budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić i zaraz wsypać galaretkę i wymieszać. Dodać też masło i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić do ciepłego i rozsmarować na biszkopcie w blaszce. Odstawić do wystygnięcia.
4.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z jogurtem, pudrem a na koniec z sokiem cytrynowym. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać.
5.Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry. Nasączyć sokiem i schłodzić do zestalenia kremu.
6.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, ostudzić do letniego. Polać górę placka i rozsmarować. Trochę schłodzić.
7.esy- Białą czekoladę rozpuścić, przelać do rożka papierowego i polać górę placka w esy-floresy.
8.Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze