REKLAMA

Tortowe, kawowo-jogurtowe z ColaCao i ananasem

wyświetlono: 18846 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Ciasto biszkoptowe z 2 biszkoptami kawowymi i kremem kawowym. Ciasto dla dorosłych bo z ananasem po nalewce i o smaku kawowym. Ciasto wyszło imprezowe, delikatne i pyszne.

opublikowany: 07.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT KAWOWY: 2 x :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki ColaCao-Mocca
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -ok. 200 ml. mocnej kawy, posłodzonej
    -ok. 50 ml. nalewki z ananasa

    KREM JOGURTOWO- KAWOWY:
    -2 łyżki ColaCao-Mocca
    -ok. 100 ml. wody do kawy
    -1200 g. jogurtu greckiego
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -100 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -ok. 125 ml. wody do żelatyny

    OWOCE:
    -250 ml. ananasa po nalewce

    POLEWA KAWOWA:
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. mlecznej czekolady
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -2 łyżki ColaCao-Mocca
Ocena:

(średnia 3.86 z 7 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Tortowe, kawowo-jogurtowe z ColaCao i ananasem 1. biszkopt- Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i moccą, jednocześnie mieszać łopatką. Ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec taki sam. Z obu biszkoptów zdrapać widelcem skórkę, nie będą warstwy odklejać się.
  • Tortowe, kawowo-jogurtowe z ColaCao i ananasem 2. Tą samą blaszkę co piekły się biszkopty, wyżej zabezpieczyć papierem do pieczenia. Ułożyć tam biszkopt.
  • Tortowe, kawowo-jogurtowe z ColaCao i ananasem 3. Biszkopt nasączyć częścią kawy z nalewką. Kawa może być z ekspresu albo rozpuszczalna, posłodzona do smaku.
  • Tortowe, kawowo-jogurtowe z ColaCao i ananasem 4. krem- Najpierw zaparzyć moccę, dobrze wymieszać i wystudzić do zimnego. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzone jogurty, śmietankę, serek, cukier puder i kawę, ubić do puszystego. Najpierw na niskich obrotach miksera, bo będzie chlapać a potem na wyższych. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • Tortowe, kawowo-jogurtowe z ColaCao i ananasem 5. Na kremie rozrzucić, odsączone i mocniej pokrojone ananasy.
  • Tortowe, kawowo-jogurtowe z ColaCao i ananasem 6. Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry.
  • Tortowe, kawowo-jogurtowe z ColaCao i ananasem 7. Nasączyć resztą kawy i ciasto schłodzić w lodówce.
  • Tortowe, kawowo-jogurtowe z ColaCao i ananasem 8. polewa-Nad parą rozpuścić w śmietance czekolady z moccą. Dobrze wymieszać i ostudzić. Polać górę placka, rozsmarować a ząbkowaną szpatułką zrobić wzorek. Ciasto schłodzić a kroić, ciepłym nożem.

Notka redakcyjna

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Ciasto tortowe

Nasączone syropem z brzoskwiń delikatne biszkopty , przełożone masą budyniową z owocami ..........

kategoria: Ciasta biszkopty opublikowany: 23.04.2017 | wyświetlono: 12823 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE