Biszkoptowe z budyniem z jabłkami i galaretkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40.
2.Z biszkoptu zdrapać skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Ułożyć w tej samej blaszce co się piekł, tylko wyżej zabezpieczonej.
3.budyń- Jeśli jabłka ze słoika mają dosyć soku, to odcedzić do wody na budyń. Suche budynie rozmieszać z pół szklanki wodą a resztę zagotować. Ugotować budynie, zdjąć z palnika i rozpuścić tam najpierw galaretkę a potem masło. Na koniec dodać jabłka i wymieszać. Ostudzić do letniego i wylać równomiernie do blaszki na biszkopt.
4.Przykryć warstwą herbatników i ciasto schłodzić.
5.pianka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić, dolewając po trochu galaretki. Wylać równomiernie do blaszki na herbatniki.
6.Zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej i rozsypać na górze ciasta. Ciasto schłodzić i przetrzymywać w lodówce.
7.Najlepiej kroić na drugi dzień jak herbatniki zmiękną, ostrym i ciepłym nożem.
Komentarze