Biszkoptowe z budyniem z jabłkami i galaretkową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na biszkopcie czekoladowym z masą budyniową z jabłkami. Ciasto z herbatnikami i pianką malinową, wyszło pyszne

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 20,11,2023
    BISZKOPT CZEKOLADOWY :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. budyni czekoladowych
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    MASA BUDYNIOWO-JABŁKOWA:
    -1 l. wody
    -3 budynie waniliowe
    -1 l. jabłek prażonych ze słoika
    -1 galaretka borówkowa
    -50 g. masła

    CIASTKA:
    -36 szt. herbatników

    PIANKA GALARETKOWA:
    -700 ml. wody
    -3 galaretki malinowe
    -330 ml. śmietanki 30 %

    GÓRA:
    -50 g. gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkoptowe z budyniem z jabłkami i galaretkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe z budyniem z jabłkami i galaretkową pianką 1. biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40.
  • Biszkoptowe z budyniem z jabłkami i galaretkową pianką 2. Z biszkoptu zdrapać skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Ułożyć w tej samej blaszce co się piekł, tylko wyżej zabezpieczonej.
  • Biszkoptowe z budyniem z jabłkami i galaretkową pianką 3. budyń- Jeśli jabłka ze słoika mają dosyć soku, to odcedzić do wody na budyń. Suche budynie rozmieszać z pół szklanki wodą a resztę zagotować. Ugotować budynie, zdjąć z palnika i rozpuścić tam najpierw galaretkę a potem masło. Na koniec dodać jabłka i wymieszać. Ostudzić do letniego i wylać równomiernie do blaszki na biszkopt.
  • Biszkoptowe z budyniem z jabłkami i galaretkową pianką 4. Przykryć warstwą herbatników i ciasto schłodzić.
  • Biszkoptowe z budyniem z jabłkami i galaretkową pianką 5. pianka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić, dolewając po trochu galaretki. Wylać równomiernie do blaszki na herbatniki.
  • Biszkoptowe z budyniem z jabłkami i galaretkową pianką 6. Zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej i rozsypać na górze ciasta. Ciasto schłodzić i przetrzymywać w lodówce.
  • Biszkoptowe z budyniem z jabłkami i galaretkową pianką 7. Najlepiej kroić na drugi dzień jak herbatniki zmiękną, ostrym i ciepłym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować