Ciasto Wiśniowa Finezja

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, czterowarstwowe ciasto: masa śmietankowa i budyniowa oraz galaretka z wiśniami na puszystym, kakaowym biszkopcie. W sezonie, wiśnie możemy zastąpić świeżymi lub innymi kwaskowymi owocami: malinami lub truskawkami.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt: 3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa budyniowo-wiśniowa: 1,5 op. budyniu śmietankowego (bez cukru) (60g)
    1,5 op. galaretki wiśniowej
    3 szklanki mleka
    galaretka z wiśniami: 1,5 op. galaretki z wiśniami
    200 g wiśni z kompotu
    2 szklanki kompotu 
    masa śmietankowa: 300 g śmietany 30 proc.
    1-2 łyżki cukru
    3 łyżki żelatyny
    ponadto:
    poncz: pół szklanki mocnej herbaty z cukrem i sokiem z cytryny 
    50 g startej czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Ciasto wiśniowa finezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka ubij z cukrem na gęstą, lśniącą masę. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie połącz z masą jajeczną. Ciasto przelej do tortownicy ( o wym.22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok.30 minut w 180 st. Wystudź. Naponczuj (ewentualnie wcześniej zetnij cienką warstwę wierzchu).
  • 2. Masa budyniowo-wiśniowa: 2 szklanki mleka zagotuj. W pozostałym rozrób proszek budyniowy i wlej na gotujące się mleko. Dodaj suche galaretki i szybko, energicznie wymieszaj, tak, aby powstał gęsty budyń. Masę przelej na biszkopt. Odstaw w chłodne miejsce.
  • 3. Galaretka z wiśniami: na głęboką patelnię przelej kompot. Dodaj suche galaretki i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia proszku. Na końcu dodaj wypestkowane wiśnie i chwilę razem podgotuj, mieszając. Odstaw do lekkiego stężenia. Lekko stężałą galaretkę przelej na masę budyniową i ponownie wstaw do lodówki.
  • 4. Masa śmietankowa: śmietanę ubij, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę zalej odrobiną gorącej wody. Kiedy napęcznieje podgrzej, rozpuszczając i połącz ze śmietaną. Masę przełóż na galaretkę wiśniową. Udekoruj startą czekoladą i wstaw do lodówki na min.2-3 godz. ( najlepiej całą noc).

Porady

* ciasto pieczone w tortownicy można kroić jak tort * ciasto piekłam w małej formie, trzeba zwiększyć składniki, gdy chcemy ciasto upiec w większej formie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować