Ciasto z dwoma biszkoptami makowymi, przełożone masą budyniowo-galaretkową i serową. To moje któreś takie ciasto, lecz w nowej wersji. Ciasto wyszło świąteczne, delikatne i pyszne.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT MAKOWY: 2x:
-5 jajek
-2 łyżki wody
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-100 g. mielonego maku
-50 g. kokosu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWO-GALARETKOWA:
-1 l. wody
-150 ml. frużeliny malinowej
-3 łyżki cukru
-2 budynie malinowe
-1 galaretka malinowa
KREM SEROWY:
-1 kg. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-130 g. cukru pudru
-sok z cytryny
-30 g. żelatyny
-ok. 150 ml. wody
-50 g. gorzkiej czekolady
Ciasto''makowa panienka'' z masą galaretkową i serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i zimną wodą potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać mąkę z proszkiem do jajek i mieszać ale już łopatką. Na koniec wmieszać suchy mielony mak i kokos. Wylać do blaszki 30x40cm. wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175 *C. Drugi upiec taki sam. Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z obu biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniem warstw.
2.Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Można te biszkopty nasączyć, jak były by za suche.
3.masa- Budynie rozmieszać z pół szklanką wody. Resztę zagotować z cukrem i frużeliną. Ugotować budyń i zdjąć z palnika. Od razu rozpuścić tam galaretkę. Trochę przestudzić i wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
4.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, serem i sokiem z cytryny. Ubić do puszystego. Następnie dolewać trochę ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Na koniec wmieszać startą czekoladę. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
5.Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry. Ciasto schłodzić.
6.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do letniego i połowę wylać na placek i rozsmarować.
7.Resztę zabarwić na czerwono. Jakby już była za gęsta to dodać odrobiny śmietanki i podgrzać nad parą. Przelać do rożka papierowego i polać placek w esy-floresy. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Komentarze