Ciasto''Makowa Panienka'' z masą galaretkową i serową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z dwoma biszkoptami makowymi, przełożone masą budyniowo-galaretkową i serową. To moje któreś takie ciasto, lecz w nowej wersji. Ciasto wyszło świąteczne, delikatne i pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT MAKOWY: 2x:
    -5 jajek
    -2 łyżki wody
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -100 g. mielonego maku
    -50 g. kokosu
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWO-GALARETKOWA:
    -1 l. wody
    -150 ml. frużeliny malinowej
    -3 łyżki cukru
    -2 budynie malinowe
    -1 galaretka malinowa

    KREM SEROWY:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -130 g. cukru pudru
    -sok z cytryny
    -30 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody
    -50 g. gorzkiej czekolady

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -250 g. białej czekolady
    -ok. 200 ml. śmietanki 30 %
    -czerwony barwnik jadalny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto''makowa panienka'' z masą galaretkową i serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto''Makowa Panienka'' z masą galaretkową i serową 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i zimną wodą potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać mąkę z proszkiem do jajek i mieszać ale już łopatką. Na koniec wmieszać suchy mielony mak i kokos. Wylać do blaszki 30x40cm. wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175 *C. Drugi upiec taki sam. Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z obu biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniem warstw.
  • Ciasto''Makowa Panienka'' z masą galaretkową i serową 2. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Można te biszkopty nasączyć, jak były by za suche.
  • Ciasto''Makowa Panienka'' z masą galaretkową i serową 3. masa- Budynie rozmieszać z pół szklanką wody. Resztę zagotować z cukrem i frużeliną. Ugotować budyń i zdjąć z palnika. Od razu rozpuścić tam galaretkę. Trochę przestudzić i wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • Ciasto''Makowa Panienka'' z masą galaretkową i serową 4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, serem i sokiem z cytryny. Ubić do puszystego. Następnie dolewać trochę ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Na koniec wmieszać startą czekoladę. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • Ciasto''Makowa Panienka'' z masą galaretkową i serową 5. Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry. Ciasto schłodzić.
  • Ciasto''Makowa Panienka'' z masą galaretkową i serową 6. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do letniego i połowę wylać na placek i rozsmarować.
  • Ciasto''Makowa Panienka'' z masą galaretkową i serową 7. Resztę zabarwić na czerwono. Jakby już była za gęsta to dodać odrobiny śmietanki i podgrzać nad parą. Przelać do rożka papierowego i polać placek w esy-floresy. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Makowa Panienka

To może cię zainteresować