Bigos z młodej kapusty z dodatkiem powideł śliwkowych i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować i umieścic w dużym garze. Marchew obraz i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Zalać wodą ( 2 szkl. ). Gotować na średnim ogniu. Kiedy kapusta zacznie robić się miękka wodę - sok odlać. Wlać czystą wodę (1 szkl. ).
2.Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Przysmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty wraz z olejem ( wtedy bigos nie będzie jałowy ).
3. Do bigosu dodać kostki rosołowe. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać powidła, przecier, sok z cytryny, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić pieprzem i przyprawą do bigosu. Gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać posiekany koperek. Wymieszać i odstawić.
Komentarze