BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z DODATKIEM POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH I CYTRYNY

0 (0 ocen)

Najlepszy bigos to właśnie z młodej kapusty. Ja urozmaiciłam bigos i wzbogaciłam dodatkiem powideł i cytryny. Bigos jest lekki i nieprzesadzony.

Składniki:

  • młoda kapusta 1 i 1/2 średniej główki
    przecier 2 łyżki
    powidła śliwkowe 2 łyżki
    sok z cytryny 2 łyzki
    sól, pieprz do smaku
    kostka rosołowa 2 szt.
    kiełbasa zwyczajna lub inna np. śląska 2 pętka
    woda 2 szkl. + 1 szkl.
    przyprawa do bigosu do smaku
    koperek 1 pęczek
    marchew 1 szt.
    olej do smażenia
    ziele angielskie 2 kulki
    liść laurowy 2 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Powidła Dania główne Bigos

Bigos z młodej kapusty z dodatkiem powideł śliwkowych i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-275v6kb 1. Kapustę poszatkować i umieścic w dużym garze. Marchew obraz i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Zalać wodą ( 2 szkl. ). Gotować na średnim ogniu. Kiedy kapusta zacznie robić się miękka wodę - sok odlać. Wlać czystą wodę (1 szkl. ).
  • image-2a30eg5 2. Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Przysmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty wraz z olejem ( wtedy bigos nie będzie jałowy ).
  • image-22ga51u 3. Do bigosu dodać kostki rosołowe. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać powidła, przecier, sok z cytryny, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić pieprzem i przyprawą do bigosu. Gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać posiekany koperek. Wymieszać i odstawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kapusta Kiełbasa Młoda kapusta Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować