Bigos z młodej kapusty

4.94 (196 ocen)

Bardzo często przyrządzam bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy, marchewki oraz przecierem pomidorowym, najlepiej smakuje kiedy kapusta jest młoda.

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
    2 młode marchewki
    200 gram kiełbasy podwawelskiej
    1 duża cebulą
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    1 szklanka bulionu
    Pęczek kopru
    2 łyżki smalcu
    1 łyżka mąki pszennej
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    5 ziaren pieprzu
    1 łyżka octu
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.94 (196 ocen)

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy na małe kawałki, podsmażamy na łyżce smalcu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do kapusty, wlewamy bulion, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz ocet, chwilę podgrzewamy. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Koperek drobno siekamy, dodajemy do kapusty, mieszamy.

Porady

Kapusta smakuje najlepiej na następny dzień,gdy składniki się przegryzą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować