Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obierz z wierzchnich liści, opłucz i poszatkuj. Przełóż do garnka z gorącym bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy (woda ma tylko zakrywać kapustę). Gotuj do miękkości kapusty ok.20-30 minut, na małym ogniu.
2.Boczek pokrój w kostkę, przełóż na patelnię. Cebulę posiekaj, kiełbasę, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż na patelnię z boczkiem.Na końcu dodaj oczyszczone kurki. Kiedy kiełbasa się zrumieni, a cebula zeszkli zawartość patelni przełóż do kapusty.Na końcu dodaj sparzone i pokrojone w kostkę pomidory oraz oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę.
3.Całość gotuj jeszcze 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wymieszaj z przecierem pomidorowym i posiekanym koperkiem, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy bigos będzie zbyt rzadki, można zagęścić go zasmażką (z mąki i tłuszczu). Podawaj np. z młodymi ziemniakami. Smacznego!
Komentarze