Bigos z młodej kapusty

4.99 (167 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Z dodatkiem świeżych pomidorów, kurek i młodych ziemniaków smakuje wybornie! :)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty
    300 g kiełbasy
    100 g świeżego boczku
    2 marchewki
    2 pomidory
    1 cebula
    200 g kurek
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1,5 l bulionu wołowego
    pół pęczka koperku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos z młodej kapusty 1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, opłucz i poszatkuj. Przełóż do garnka z gorącym bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy (woda ma tylko zakrywać kapustę). Gotuj do miękkości kapusty ok.20-30 minut, na małym ogniu.
  • Bigos z młodej kapusty 2. Boczek pokrój w kostkę, przełóż na patelnię. Cebulę posiekaj, kiełbasę, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż na patelnię z boczkiem.Na końcu dodaj oczyszczone kurki. Kiedy kiełbasa się zrumieni, a cebula zeszkli zawartość patelni przełóż do kapusty.Na końcu dodaj sparzone i pokrojone w kostkę pomidory oraz oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę.
  • 3. Całość gotuj jeszcze 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wymieszaj z przecierem pomidorowym i posiekanym koperkiem, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy bigos będzie zbyt rzadki, można zagęścić go zasmażką (z mąki i tłuszczu). Podawaj np. z młodymi ziemniakami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Młoda kapusta Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować