Taki bigosik często robię gdy na straganach pojawia się młoda kapusta, gotuje się go szybko a taki duży gar starcza na obiad na 2 dni. Nie wymaga wiele pracy, smakuje wyśmienicie!
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Bigos z młodej kapustyhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/41/a52e69806a3790a207317b09bd084960072432b1.jpeg44963000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/bigos-z-mlodej-kapusty
2 główki młodej kapusty
70 dag szynki wieprzowej
45 dag kiełbasy cienkiej podwawelskiej
35 dag wędzonego boczku
2 cebula
1 marchewka
2 pęczki świeżego koperku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 liście laurowe
4-5 sztuk ziela angielskiego
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
2 łyżki mąki pszennej
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania przepisu:
Bigos z młodej kapusty
1.
Mięso od szynki myję, wkładam do garnka zalewam wodą-tak aby się zanurzyło, dodaję kolorowy pieprz oraz listek laurowy, odrobinę soli, gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane mięso wyjmuję na talerz do ostudzenia. Kroję w kostkę.
2.
Kapustę obieram z wierzchnich liści, myję, szatkuję nożem, wrzucam do dużego szerokiego garnka, razem ze startą na tarce jarzynowej marchewką, zalewam wywarem z szynki, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia.
3.
Cebulę obieram, kroje w kostkę, tak samo boczek i cienką kiełbasę, wrzucam wszystko na suchą patelnię, stawiam na ogniu pod przykryciem i przesmażam do momentu aż boczek się wytopi a cebulka zeszkli, wtedy wybieram łyżką cedzakową z patelni i dodaję wszystko do gotującej się kapusty, łącznie z pokrojonym mięsem, doprawiam do smaku solą, dodaję koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek, na tłuszczyk z boczku wsypuję mąkę pszenną, robię zasmażkę, dodaję do kapusty, gotuję jeszcze 3-4 minuty zestawiam z ognia.
4.
Podaję z pieczywem lub ziemniakami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze