bigos z kiszonej młodej kapusty

4.47 (169 ocen)

  • 40 min

Miał być bigos, ostatecznie wyszło mi mięsko z dodatkiem kapusty. Podaję wersję z mniejszą ilością dodatków ;-) Suma sumarum, pyszności :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg kiszonej młodej kapusty
    600 gramów łopatki wieprzowej
    250 gramów wędzonego boczku
    350 gramów pieczarek
    4 średnie pomidory
    3 duże cebule ( dwie do mięsa, jedna do pieczarek)
    sól, pieprz (optymalnie w ziarenkach)
    2 liście laurowe, ostra i słodka papryka
    2 szczypty kminku (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.47 (169 ocen)

Bigos z kiszonej młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą, następnie zalać wodą, dodać przyprawy, ugotować do miękkości (wywar w połowie gotowania uzupełnić, ale na koniec nie wylewać).

    Kapustę odcisnąć, przelać wrzątkiem obficie, ostudzić, odcisnąć (pozbywamy się w ten sposób goryczki, która w młodej kapustce kiszonej zwykle występuje), ewentualnie pokroić. Zalać wywarem z mięsa, dodać liście laurowe, kminek, resztę przypraw i gotować do miękkości.

    Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na cząstki.

    Kiedy kapusta będzie już prawie gotowa, boczek kroimy na paseczki, podsmażamy do zrumienienia, wrzucamy do kapusty.
    Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, podsmażamy razem z cebulą, wrzucamy do kapusty.
    Na koniec dodajemy pomidory, gotujemy wszystko razem około 10 minut, doprawiamy i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować