Bigos z kapusty kiszonej

4.5 (188 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Ile gospodyń, tyle przepisów na bigos z kapusty kiszonej! Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych i tradycyjnych potraw jaka gości na naszych stołach. Osobiście kocham bigos za to, że za każdym razem jak go przygotowuję to smakuje inaczej

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦1 ½ kg kapusty kiszonej z marchewką
    ◦1 marchewka
    ◦3 liście laurowe
    ◦3-4 ziela angielskie całe
    ◦2-3 ziarna jałowca
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦40 g suszonych grzybów
    ◦400 g mięsa wołowego
    ◦400 g mięsa wieprzowego
    ◦4-5 cebule
    ◦1-2 łyżki oleju
    ◦2 łyżki sosu sojowego
    ◦½ łyżeczki mielonego kminku
    ◦1 łyżka cząbru
    ◦½ łyżki majeranku
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Bigos z kapusty kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną kroimy, jeśli jest zbyt kwaśna to ją płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty, tak samo jak liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapustę i gotujemy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka (ok. 1 ½ godziny).

    Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Grzyby i wywar z grzybów dodajemy do kapusty.

    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso i cebule dodajemy do bigosu i dusimy ok. 2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy kminek, cząber, majeranek i sos sojowy. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kilak minut.

    Bigos z kapusty kiszonej podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować