Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę pokroić w mniejsze kawałki, bekon w mniejsze paski. Przesmażyć na oleju do zarumienienia się.
W żeliwnym garnku rozgrzewam łyżkę oleju, dodaję grubo startą marchewkę i przesmażam chwilę ok 2-3 minuty, aby lekko zmiękła. Następnie dodaję poszatkowaną kapustę, od razu ją solę, aby puściła sok i szybciej zmiękła. Całość mieszam i przesmażam, aż kapusta zmniejszy swoją objętość. Ostatnią dodaję startą cukinię na grubych oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Mieszam całość, dodaję puszkę pomidorów, pieprz i papryki w proszku. Kiedy warzywa puszczą cały sok dodaję przesmażoną kiełbasę z bekonem z tłuszczykiem i duszę do miękkości warzyw. Na koniec daje koperek.
Komentarze