Bigos z kapusty białej i kiszonej

  • wyświetlono: 280 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bigos z kapusty białej i kiszonej z dodatkiem grzybów, śliwek suszonych, łopatki wieprzowej i kiełbasy. Bigos to danie trochę czasochłonne, ale warto czekać na takie pyszności. Najlepszy będzie na następny dzień, gdy już wszystko się pięknie przegryzie. Zachęcam do skorzystania z mojego przepisu.

masterchefbozena
  • 10 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

1000 g kiszonej kapusty
500-700 g białej kapusty (połówka z takiej mniejszej główki)
1000 g łopatki wieprzowej
500 g kiełbasy
200 g boczku wędzonego
100-150 g grzybów (dałam mrożone, suszone trzeba wcześniej namoczyć)
100 g śliwek suszonych
3 łyżki powideł śliwkowych
100 g przecieru pomidorowego
ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, cząber do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos z kapusty białej i kiszonej

  • Bigos z kapusty białej i kiszonej1. Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe kawałki. Mięso doprawić solą i pieprzem, następnie obsmażyć na patelni do zrumienienia. Potem zawartość przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem do wysokości mięsa, dodać kilka listków laurowych, kilkanaście ziaren ziela angielskiego, garnek przykryć pokrywą i zagotować. Dusić ok. 45 minut.

    Grzyby pokroić na kawałki i wrzucić do mięsa.

    Kapustę kiszoną pokroić i zalać wodą w garnku tylko do jej wysokości. Gotować ok. 45 minut.

    Kapustę białą poszatkować i zagotować ok. 15 minut.

    Kiełbasę i boczek pokroić na kawałki i usmażyć na patelni.

    Kapustę kiszoną odcedzić, wlać do niej zawartość rondla (mięso z grzybami i wywarem), dodać ugotowaną białą kapustę, pokrojone na ćwiartki śliwki suszone, 3 łyżki powideł śliwkowych, usmażoną kiełbasę z boczkiem. Całość dobrze wymieszać, garnek przykryć pokrywą i dusić bigos ok. 1,5-2 h, od czasu do czasu mieszając.

    Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, jeszcze doprawić solą, pieprzem i cząbrem, wymieszać, przykryć i dalej dusić ok. 10-15 minut.

    Gotowe. Bigos, jak wiadomo, im starszy tym lepszy, więc można mieć obiadek na kilka dni.

    SMACZNEGO!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

polska kuchniabigosświąteczny bigosbigos z białej kapustybigos z grzybamiBigos z kapusty kiszonejbigos z mięsemprzepis na bigospolskie specjały

Komentarze

Podobne przepisy

Bigos z soją

Dodane przez: asiapolak

Bigos z soją, kapustą kiszoną i grzybami...

Połączenie kapusty kiszonej z soją....

BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY

Dziś mam dla Was przepis na taki...

Bigos z białej kapusty

Dodane przez: Skotka

Bigos z białej kapusty

Smakuje o każdej porze roku

Bigos z kapusty kiszonej z dynią

Dodane przez: monikaT83

Fit bigos z kapusty kiszonej z dynią,

Zapraszam na bardo smaczny bigos...

image-0at1lid

Dodane przez: lenab

Bigos z kapusty kiszonej z pieczarkami

Bigos jak u mamy;-)

Bigos z kiszonej kapusty z miodem

Dodane przez: rena123

Bigos z kiszonej kapusty z miodem

Bigos z dużą ilością mięsa i wędlin...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE