Mam dziś dla was przepis na bigos ugotowany na ćwiartkach kurczaka z kiełbasą i całymi pomidorami z puszki, jeśli zainteresuje was ten przepis zapraszam pod podanym linkiem na mój blog Kuchnia domowa Agi
15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty dobrej jakościowo,
720 g ćwiartek z kurczaka,
1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej,
8 ziarenek ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
2,5 szklanki soku z kapusty kiszonej,
2 z górką łyżki majeranku,
5 krótkich pętek dowolnej kiełbasy tłustawej,
4 łyżeczki cukru,
1 puszka pomidorów całych masa netto 400 g,
1 koncentrat pomidorowy 30 % - 160 g,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
1 szklanka to poj. 250 ml
Bigos mięsny z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać 500 ml wody, dodać ziela angielskie, liście laurowe, suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną oraz dodać umyte ćwiartki kurczaka. Zagotować zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa. Po ugotowaniu wyjąć mięso do ostygnięcia a do wywaru dodać kapustę kiszoną pokrojoną drobniej a także po chwili sok z kapusty ( jeśli ktoś nie lubi mocno kwaśnego bigosu wtedy kwas zastąpić wodą )
2.Gdy kapusta jest już miękka dodać oczyszczone z kości mięso kurczaka, pogotować do czasu rozpadania się kawałków mięsa a następnie dodać dowolną kiełbasę pokrojoną w krążki i nadal gotować do czasu aż mięso kurczaka całkiem się rozdrobni
3.Do gotującej się kapusty przełożyć całe pomidory , wsypać cukier do smaku pogotować 10 minut a następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować do czasu aż pomidory się rozgotują
4.Ugotowany bigos przełożyć do słoików lub pojemnika który można szczelnie zamknąć. ostygnięty przechowywać w lodówce
Komentarze