Bigos z kiszonej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Choć na tę tradycyjną potrawę powstało już tyle przepisów, z dodatkami bez, tyle sposobów przygotowania, u nas najczęściej gości ten podstawowy. Klasyczny bigos z mięsem wieprzowym z kiszonej kapusty.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -800 g kiszonej kapusty
    -500 g mięsa wieprzowego z szybki lub łopatki
    -1 marchewka
    -1 pietruszka
    -1 mała cebula
    -2 łyżki oleju
    -1 szklanka wody
    -listek laurowy
    -ziele angielskie
    -majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę przełożyć do garnka. Jeżeli kawałki są za duże, można ją wczęśniej drobniej pokroić. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i zalać wodą. Podgotować.
    Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do kapusty. Gotować całość do miękkości.
    Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju. Mięso pokroić w drobne kawałki, przesmażyć z cebulą. Dodać do kapusty. Całość gotować do odparowania wody. Doprawić.
    Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować