BARSZCZ ZABIELANY Z PULPECIKAMI

4 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Barszcz ukraiński trochę nie typowy bo z pulpecikami. Barszcz wzbogacony, jako danie samodzielne, jednogarnkowe. Bardzo lubimy taki barszcz.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • FASOLA:
    -500 g. fasoli Jaśka
    -ok.2 l. wody
    -sól

    CEBULA:
    -2 duże cebule
    -tłuszcz do smażenia

    PULPECIKI:
    -500 g. mięsa mielonego
    -1/2 usmażonej cebuli
    -1 jajko
    -2 łyżki tartej bułki
    -1 łyżeczka musztardy
    -1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    -sól,-pieprz,-przyprawy do mielonych mięs
    -mąka-do obtaczania
    -ok.2 l.wody do gotowania pulpecików

    WARZYWA:
    -2 długie buraczki
    -1 duża cebula
    -2 marchewki
    -1 pietruszka
    -4 ziemniaki
    -2 jabłka
    -3 l. wody
    -3 ząbki czosnku
    -500 ml. soku z buraków

    PRZYPRAWY:
    -sól, pieprz,papryka mielona ostra,
    -liście laurowe, ziele angielskie w proszku,
    -kwasek cytrynowy albo ocet czy sok z cytryny/ opcjonalnie
    -maggi w płynie, rosołki w kostkach/ można ominąć

    DO ZABIELENIA:
    -250 ml. śmietany 18 %
    -2 łyżki przecieru pomidorowego
    -2 łyżki mąki
    -trochę wody
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz ukraiński

Barszcz zabielany z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BARSZCZ ZABIELANY Z PULPECIKAMI 1. fasola- Wieczorem przebrać i umyć fasolę. Zalać zimną ale przegotowaną wodą i odstawić na całą noc. Rano ugotować do miękkości fasolę w tej samej wodzie w większym garnku, bo lubi szumować. Trochę posolić i uważać żeby nie rozgotować, często mieszając.
    Wybrać łyżką cedzakową fasolę, woda będzie potrzebna do gotowania warzyw.
  • BARSZCZ ZABIELANY Z PULPECIKAMI 2. cebula-Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na złoto na jakimś tłuszczu.Odstawić do wystygnięcia. Połowa pójdzie do pulpecików a połowa do barszczu.
  • BARSZCZ ZABIELANY Z PULPECIKAMI 3. pulpeciki-Mięso przełożyć do miski, dodać resztę składników. Odpowiednio przyprawić i wymieszać.
  • BARSZCZ ZABIELANY Z PULPECIKAMI 4. Robić malutkie kulki. Przekładać do tacki z mąką i obtaczać.(potrząsać tacką a pulpeciki same się obtoczą)
  • BARSZCZ ZABIELANY Z PULPECIKAMI 5. Wrzucać na kipiącą wodę i gotować od ok.20 min.od czasu do czasu, mieszając. Wyjąć łyżką cedzakową do oddzielnego naczynia a rosół przelać do wody po fasolce.
  • BARSZCZ ZABIELANY Z PULPECIKAMI 6. warzywa- Buraczki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Marchew, korzeń pietruszki, jabłko i ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do rosołu z wodą po fasoli, dodać sok z buraków i ciut zakwasić kwaskiem. Jak za gęste to dolać odpowiednio wody. Gotować do
    miękkości warzyw. Z góry tworzącą się szumowinę zbierać. Od czasu do czasu przemieszać.
  • BARSZCZ ZABIELANY Z PULPECIKAMI 7. Barszcz zabielić, rozmieszaną śmietaną z przecierem, mąką i wodą. Trochę pogotować, dodać pulpeciki, resztę usmażonej cebuli i w miarę potrzeby przyprawić. Podawać do obiadu jako samodzielne danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować