WARZYWA:
-2 długie buraczki
-1 duża cebula
-2 marchewki
-1 pietruszka
-4 ziemniaki
-2 jabłka
-3 l. wody
-3 ząbki czosnku
-500 ml. soku z buraków
PRZYPRAWY:
-sól, pieprz,papryka mielona ostra,
-liście laurowe, ziele angielskie w proszku,
-kwasek cytrynowy albo ocet czy sok z cytryny/ opcjonalnie
-maggi w płynie, rosołki w kostkach/ można ominąć
DO ZABIELENIA:
-250 ml. śmietany 18 %
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-2 łyżki mąki
-trochę wody
Barszcz zabielany z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.fasola- Wieczorem przebrać i umyć fasolę. Zalać zimną ale przegotowaną wodą i odstawić na całą noc. Rano ugotować do miękkości fasolę w tej samej wodzie w większym garnku, bo lubi szumować. Trochę posolić i uważać żeby nie rozgotować, często mieszając.
Wybrać łyżką cedzakową fasolę, woda będzie potrzebna do gotowania warzyw.
2.cebula-Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na złoto na jakimś tłuszczu.Odstawić do wystygnięcia. Połowa pójdzie do pulpecików a połowa do barszczu.
3.pulpeciki-Mięso przełożyć do miski, dodać resztę składników. Odpowiednio przyprawić i wymieszać.
4.Robić malutkie kulki. Przekładać do tacki z mąką i obtaczać.(potrząsać tacką a pulpeciki same się obtoczą)
5.Wrzucać na kipiącą wodę i gotować od ok.20 min.od czasu do czasu, mieszając. Wyjąć łyżką cedzakową do oddzielnego naczynia a rosół przelać do wody po fasolce.
6.warzywa- Buraczki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Marchew, korzeń pietruszki, jabłko i ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do rosołu z wodą po fasoli, dodać sok z buraków i ciut zakwasić kwaskiem. Jak za gęste to dolać odpowiednio wody. Gotować do
miękkości warzyw. Z góry tworzącą się szumowinę zbierać. Od czasu do czasu przemieszać.
7.Barszcz zabielić, rozmieszaną śmietaną z przecierem, mąką i wodą. Trochę pogotować, dodać pulpeciki, resztę usmażonej cebuli i w miarę potrzeby przyprawić. Podawać do obiadu jako samodzielne danie.
Komentarze