Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki i marchew obrać pokroić w słupki jak na frytki , przełożyć do garnka dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać całość wodą gotować do zmięknięcia warzyw. Doprawić octem majerankiem solą i pieprzem , odlać dwie chochlę barszczu wymieszać ze śmietaną - podgotować chwilę , w razie potrzeby doprawić . Zdjąć z gazu odstawić.
2.W tym czasie obrać ziemniaki , ugotować do miękkości z dodatkiem soli.
Na patelni rozgrzać smalec wrzucić pokrojoną w małą kosteczkę słoninę , podsmażyć dołożyć cebulę pokrojoną w piórka- smażyć do zeszklenia się cebuli.
Ugotowane ziemniaki odcedzić , ugnieść , wyłożyć na talerz , polać słoniną z cebulką.
3.Przed podaniem podgrzać barszcz , podawać obok ziemniaków w oddzielnej miseczce.
Porady
Barszcz można posypać posiekaną natką pietruszki , koprem czy szczypiorkiem.
Komentarze