Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami

4.46 (160 ocen)

Smaki dzieciństwa są nie do zastąpienia.

Składniki:

  • Barszcz:
    2 l wody
    3 średnie buraki
    2 marchewki
    400 ml. śmietany 18%
    2 listki laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka soli
    Ziemniaki:
    1 kg ziemniaków
    sól
    kawałek słoniny ( ok 300 g)
    1 cebula
    1 łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

4.46 (160 ocen)

Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • barszcz czerwony zabielony 1. Buraki i marchew obrać pokroić w słupki jak na frytki , przełożyć do garnka dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać całość wodą gotować do zmięknięcia warzyw. Doprawić octem majerankiem solą i pieprzem , odlać dwie chochlę barszczu wymieszać ze śmietaną - podgotować chwilę , w razie potrzeby doprawić . Zdjąć z gazu odstawić.
  • 2. W tym czasie obrać ziemniaki , ugotować do miękkości z dodatkiem soli.
    Na patelni rozgrzać smalec wrzucić pokrojoną w małą kosteczkę słoninę , podsmażyć dołożyć cebulę pokrojoną w piórka- smażyć do zeszklenia się cebuli.
    Ugotowane ziemniaki odcedzić , ugnieść , wyłożyć na talerz , polać słoniną z cebulką.
  • 3. Przed podaniem podgrzać barszcz , podawać obok ziemniaków w oddzielnej miseczce.

Porady

Barszcz można posypać posiekaną natką pietruszki , koprem czy szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować