Barszcz zabielany

5 (181 ocen)

Trudno mi uwierzyć, że w dzieciństwie nienawidziłam tej zupy ;) Dziś jest jedną z moich najulubieńszych. Barszcz z lekkim aromatem czosnku, ze smażoną cebulką i dużą ilością jajek smakuje cudownie!

Składniki:

  • 2 cebule
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    4 ząbki czosnku
    kawałek selera
    5 - 6 średnich buraków
    1 szkl śmietany 18% słodkiej
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki masła
    przyprawa uniwersalna, pieprz, kwasek cytrynowy lub ocet do smaku
    1 - 2 łyżki maggi
    2 - 3 listki laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    ewentualnie 1 - 2 łyżki barszczu czerwonego w proszku
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz zabielany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy pokrojoną marchewkę, selera, pietruszkę, czosnek oraz pokrojone na mniejsze części buraki. Po ok. 10 minutach gotowania usuwamy czosnek, a po kolejnych 10 - 15 minutach wyciągamy buraki.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do wywaru wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Przyprawiamy kwaskiem lub octem, maggi, przyprawą uniwersalną i pieprzem według własnego uznania. Jeśli kolor barszczu nam nie odpowiada, dodajemy 1 - 2 łyżki barszczu czerwonego w proszku. Mąkę rozprowadzamy w śmietanie, mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, następnie wlewamy do zupy i całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotowy barszcz podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Porady

Dla koloru do barszczu możemy dodać również zalewę z buraczków, jeśli mamy takie przetwory w domu. Barszcz doskonale smakuje również z ziemniakami. Buraki pozostałe po gotowaniu barszczu można zetrzeć na tarce i podawać wraz z zupą. Barszcz można ugotować na pozostałym z poprzedniego obiadu rosole.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować