Zabielany barszcz czerwony

4.47 (180 ocen)

  • 35 min

Do naczynia wlać 2 litry wody, wrzucić umyte i obrane warzywa, podpieczoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Podgotować wywar ok. 15 minut, następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę buraki i rozgnieciony ząbek czosnku, gotować wszystko razem jeszcze ok. 15 minut Całość wywaru zalać żurki

  • 35 min

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    3 czerwone buraki
    2 łyżki śmietany 18 % do zup
    1 łyżka mąki
    1/2 l żurku lub barszczu białego
    zielony koperek
    1 ząbek czosnku
    liść laurowy
    ziele angielskie
    1 łyżka stopionej słoniny
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony Jajko

Zabielany barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia wlać 2 litry wody, wrzucić umyte i obrane warzywa, podpieczoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Podgotować wywar ok. 15 minut, następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę buraki i rozgnieciony ząbek czosnku, gotować wszystko razem jeszcze ok. 15 minut Całość wywaru zalać żurkiem doprowadzić do wrzenia. Śmietanę zagęścić 1 łyżką mąki, dokładnie rozmieszać i zabielić barszczyk. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny ( jeżeli jest za mało kwaśny). Podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną i jajkiem na twardo posypując obficie świeżym zielonym koperkiem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Jajka Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować