Ciasto krówka bananowa jest niesamowicie proste do przygotowania i ciężko mu się oprzeć.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 duże opakowanie herbatników
1 mała masa kajmakowa w puszce (ok. 350 g)
300 g borówek
500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% (dobrze schłodzonej)
opakowanie mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 banany
odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
Bananowa krówka z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem lub folią i układamy na dnie herbatniki. Banany kroimy na dosyć duże plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy do połączenia.
Układamy pierwszą część na herbatnikach. Układamy na niej banany i borówki i przykrywamy kolejną częścią mascarpone. Układamy kolejną warstwę herbatników i smarujemy masą kajmakową . Następnie znowu przykrywamy herbatnikami i smarujemy ostatnią częścią mascarpone. Układamy banany i borówki. Smacznego :)
Komentarze