Bananowa krówka

4.51 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Znakomite ciasto z bananami , które nie wymaga pieczenia. Zapewniam że na jednym kawałku się nie kończy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 g jasnych herbatników
    100 g ciemnych herbatników
    puszka masy krówkowej
    3 banany
    2 łyżki soku z cytryny
    płatki migdałowe do dekoracji

    masa budyniowa:
    1 l mleka
    1 jajko
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    220 g mąki pszennej
    200 g masła

    masa śmietanowa:
    0,5 l śmietanki kremówki 30 %
    galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.51 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Bananowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 800 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym , a pozostałe mleko miksujemy z mąką, jajkiem, oraz żółtkami. Do wrzącego mleka wlewamy masę jajeczną i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.Banany kroimy w grubszą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Na blaszkę układamy warstwę jasnych herbatników, rozsmarowujemy 1/2 kremu budyniowego i układamy banany lekko dociskając palcem, aby je zanurzyć w kremie. Nakładamy kolejną warstwę herbatników oraz rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy pozostałą masą budyniową i przykrywamy warstwą ciemnych herbatników. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni na rumiany kolor i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę śmietanową rozsmarowujemy i za pomocą szpachelki do dekoracji tortów robimy rowki i posypujemy prażonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Masa krówkowa Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować