Bananowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.800 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym , a pozostałe mleko miksujemy z mąką, jajkiem, oraz żółtkami. Do wrzącego mleka wlewamy masę jajeczną i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.Banany kroimy w grubszą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Na blaszkę układamy warstwę jasnych herbatników, rozsmarowujemy 1/2 kremu budyniowego i układamy banany lekko dociskając palcem, aby je zanurzyć w kremie. Nakładamy kolejną warstwę herbatników oraz rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy pozostałą masą budyniową i przykrywamy warstwą ciemnych herbatników. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni na rumiany kolor i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę śmietanową rozsmarowujemy i za pomocą szpachelki do dekoracji tortów robimy rowki i posypujemy prażonymi migdałami.
Komentarze