Bałkański specjał - cevapcici - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i kolendrę. Dodajemy oliwę oraz wodę i odstawiamy na ok. 60 minut do lodówki.
2.Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie aby nie przypalały się na grillu.
Zwilżonymi dłońmi formujemy płaskie ruloniki z mięsa i nabijamy je na patyczki.
Pieczemy na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku na brązowy kolor.
Podajemy z sosami na bazie greckiego jogurtu i sałatką z serem feta.
Porady
Mięso jagnięce lub baranie możemy zastąpić łatwiej dostępnym mięsem wołowym.
Komentarze