Bałkański specjał - cevapcici

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego o wyrazistym smaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa baraniego, jagnięcego lub wołowego
    1 mała czerwona papryka
    1 czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka słodkiej papryki
    pół łyżeczki papryki chili
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka zimnej wody
    szczypta tymianku
    garść posiekanej natki pietruszki
    gałązka posiekanej kolendry
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Bałkański specjał - cevapcici - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xaol0f 1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i kolendrę. Dodajemy oliwę oraz wodę i odstawiamy na ok. 60 minut do lodówki.
  • 2. Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie aby nie przypalały się na grillu.
    Zwilżonymi dłońmi formujemy płaskie ruloniki z mięsa i nabijamy je na patyczki.
    Pieczemy na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku na brązowy kolor.
    Podajemy z sosami na bazie greckiego jogurtu i sałatką z serem feta.

Porady

Mięso jagnięce lub baranie możemy zastąpić łatwiej dostępnym mięsem wołowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować