Kajmakowy specjał - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na blaszce o wymiarach 38x24 rozkładamy warstwę herbatników. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a w reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką margaryny i wykładamy na herbatniki. Następnie wykładamy powidła śliwkowe i rozkładamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową.
2.Orzechy włoskie tłuczemy na małe kawałki i wciskamy je w masę kajmakową. Przykrywamy warstwą herbatników. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan fiksami i dodajemy tężejącą galaretkę. Mieszamy i wykładamy na herbatniki. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cappuccino.
Porady
Ciasto jest najlepsze drugiego dnia jak herbatniki zmiękną.
Komentarze