Kajmakowy specjał

4.5 (185 ocen)

Pyszne ciasto ze słodką masą kajmakową i orzechami przełamane kwaśnym smakiem powideł śliwkowych

Składniki:

  • 1 opakowanie herbatników ( 350 g)
    240 g powideł śliwkowych
    200 g orzechów włoskich
    puszka masy kajmakowej( 500 g)

    Masa budyniowa:
    2,5 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe małe
    3 łyżki cukru
    kostka margaryny

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%
    2 śmietan- fiksy
    galaretka cytrynowa
    oraz
    kilka łyżek cappuccino
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Kajmakowy specjał - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ryu56c 1. Na blaszce o wymiarach 38x24 rozkładamy warstwę herbatników. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a w reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką margaryny i wykładamy na herbatniki. Następnie wykładamy powidła śliwkowe i rozkładamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową.
  • image-2aitfpo 2. Orzechy włoskie tłuczemy na małe kawałki i wciskamy je w masę kajmakową. Przykrywamy warstwą herbatników. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan fiksami i dodajemy tężejącą galaretkę. Mieszamy i wykładamy na herbatniki. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cappuccino.

Porady

Ciasto jest najlepsze drugiego dnia jak herbatniki zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować