Kociołek bałkański

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne jednogarnkowe danie. Syte i treściwe danie, posiadające wyraziste smaki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300 g mięsa wołowego
    300 g mięsa wieprzowego
    3 ząbki czosnku
    3 kolorowe papryki
    3 pomidory
    5 ziemniaków
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    500 ml rosołu
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kociołek bałkański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na dużą kostkę. Z papryk usuwamy nasiona, kroimy na paski. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienna, podobnie jak papryki kroimy na paski. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
    W kociołku rozgrzewamy masło i oliwę, przez 5-6 min podsmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dusimy pod przykryciem 5 min. Następnie dodajemy połowę rosołu i dusimy 30 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 30 min dodajemy resztę rosołu, dusimy dalej (bez przykrycia) aż mięso będzie miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować