Babka z makiem i ajerkoniakiem

1.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna babka z makiem i ajerkoniakiem, mięciutka i pachnąca. Smakuje nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią maku. Jest na proszku do pieczenia i dość szybko się ją robi. Nie trzeba czekać, aż wyrośnie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła
    200 g cukru
    szczypta soli
    4 jajka
    300 g mąki
    1 proszek do pieczenia= 16 g
    6 łyżek mleka
    400 g masy makowej
    2 jajka
    6 łyżek eierkoniaku
    tłuszcz do formy
    marcepanowe kartofelki do dekoracji
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Alkohole

Babka z makiem i ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i szczypta soli na puszystą pianę. Dodawać jajka po kolei i dalej ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, ciągle ucierając.
    2. Formę z kominem nasmarować tłuszczem. Połowę ciasta przełożyć do formy. Do drugiej połowy dodać masę makową, jajka i ajerkoniak. Wymieszać i przełożyć do formy. Za pomocą widelca zrobić marmurkowy wzorek.
    3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Babkę piec 50-60 minut do suchego patyczka. Ważne jest, żeby po około 30-40 minutach ciasto nakryć papierem do upieczenia.
    4. Ostygnięte ciasto można posypać cukrem pudrem i podawać z marcepanowymi kartofelkami lub jajeczkami z białej czekolady. Smacznego!

Porady

Zamiast ajerkoniaku można wziąć inny likier np. Baileys

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować