Babka dla dorosłych z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka utrzyj z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości.
W kubku dokładnie wymieszaj ajerkoniak z olejem i połącz z masą jajeczną.
Następnie stopniowo dodaj przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utrzyj składniki na gładką masę.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą okrągłej formy z kominem (u mnie o średnicy 23 cm).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 45 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Po upieczeniu, w pęknięcia na wierzchu ciasta możesz dodatkowo wlać ajerkoniak. Odczekaj, aż likier wsiąknie w ciasto, po czym wyjmij z foremki i posyp cukrem pudrem.
Komentarze