Babka dla dorosłych z ajerkoniakiem

4.44 (209 ocen)

Babka dla osób pełnoletnich ;) ponieważ zawiera w sobie sporo ajerkoniaku. Jest puszysta i szybka do przygotowania.

Składniki:

  • Ciasto

    - 5 jajek;
    - 150 g cukru pudru;
    - 3 łyżeczki cukru waniliowego najlepiej z prawdziwą wanilią;
    - szczypta soli;
    - 125 ml oleju;
    - 200 ml ajerkoniaku;
    - 250 g mąki;
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Dodatkowo

    - do nasączenia kilka łyżek ajerkoniaku;
    - do posypania cukier puder.
Wystaw ocenę:

4.44 (209 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Alkohole Likiery

Babka dla dorosłych z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Całe jajka utrzyj z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości.
    W kubku dokładnie wymieszaj ajerkoniak z olejem i połącz z masą jajeczną.
    Następnie stopniowo dodaj przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utrzyj składniki na gładką masę.
    Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą okrągłej formy z kominem (u mnie o średnicy 23 cm).
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 45 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
    Po upieczeniu, w pęknięcia na wierzchu ciasta możesz dodatkowo wlać ajerkoniak. Odczekaj, aż likier wsiąknie w ciasto, po czym wyjmij z foremki i posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować