Babka z kisielem o smaku cytrynowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia.
Masło roztopić i ochłodzić.
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i porcjami stale mieszając łyżką dodawać mąkę i żółtka, a na końcu masło.
Ścianki foremki wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
Wlać do foremki masę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 do 40 minut (sprawdzić patyczkiem).
Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia.
Wystudzone babkę oprószyć cukrem pudrem i pokroić na porcje.
Porady
Zamiast kisielu cytrynowego możemy dodać kisiel o innym smaku, wtedy też ciasto będzie miało inny smak i kolor.
Komentarze