Babka z kisielem o smaku cytrynowym.

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasto, którego cytrynowy smak i zapach pochodzi od dodanego kisielu cytrynowego.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,
    3/4 szklanki cukru,
    1 szklanka mąki z dodanym kisielem cytrynowym bez cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125 g masła
    1 łyżka masła do wysmarowania foremki
    2 łyżki tartej bułki do oprószenia foremki
    cukier puder do oprószenia babki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Babki

Babka z kisielem o smaku cytrynowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia.
    Masło roztopić i ochłodzić.
    Oddzielić żółtka od białek.
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i porcjami stale mieszając łyżką dodawać mąkę i żółtka, a na końcu masło.
    Ścianki foremki wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
    Wlać do foremki masę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 do 40 minut (sprawdzić patyczkiem).
    Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia.
    Wystudzone babkę oprószyć cukrem pudrem i pokroić na porcje.

Porady

Zamiast kisielu cytrynowego możemy dodać kisiel o innym smaku, wtedy też ciasto będzie miało inny smak i kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Kisiel cytrynowy Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować