Zapraszam na babkę budyniową o smaku śmietankowym. Pyszna i szybka w przygotowaniu, zawsze się udaje. Polecam.
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 budynie w proszku o smaku waniliowym ( każdy na 0,5 l )
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
keksówka 10 x 26
papier do pieczenia
Babka budyniowa o smaku śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier a później żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i proszek budyniowy, mieszamy do połączenia się składników. Na końcu wlewamy olej i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni i pieczemy 50 - 60 minut do ,, suchego patyczka ".
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze