Zista czyli ucierana babka o smaku cytrynowym

4.49 (155 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Tradycyjnym śląskim wypiekiem jest kołocz, jednak równie chętnie pomaszkiecimy (zjemy) coś innego. Takim wypiekiem jest zista, zwana również babką piaskową o smaku cytrynowym.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 300 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cukier: 300 gramów
    - masło: 250 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cytryny: 2 sztuki

    - żółtko jajka: 1 sztuka
    - sok z jednej cytryny: 1 sztuka
    - cukier puder: 150 gramów
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasto cytrynowe Desery

Zista czyli ucierana babka o smaku cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia, dosypać cukier, wymieszać.
    Dodać masło, jajka i dokładnie zmiksować, albo utrzeć.
  • 2. Dwie cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wodą, a następnie zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, uważając żeby nie zetrzeć białek skórki, gdyż biała warstwa jest gorzka.
    Z jednej cytryny wyciskamy sok.
  • 3. Do wymieszanego ciasta wsypać skórkę cytrynową i sok z jednej cytryny i dokładnie wymieszać.
    Formę (np. większa keksówka) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
    Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 45 minut.
  • 4. Gdy ciasto się upiecze i troszkę przestygnie należy je oblać polewą, którą robimy tak:

    wyciskamy sok z drugiej cytryny do garnuszka i dodajemy do tego 150g cukru pudru i żółtko.
    Wszystko dokładnie mieszamy, aż się połączy, gdy już tak się stanie polewamy nasze upieczone ciasto, czekamy chwilkę, aż masa zastygnie i już możemy się zajadać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować