Tradycyjnym śląskim wypiekiem jest kołocz, jednak równie chętnie pomaszkiecimy (zjemy) coś innego. Takim wypiekiem jest zista, zwana również babką piaskową o smaku cytrynowym.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
- mąka pszenna: 300 gramów
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- cukier: 300 gramów
- masło: 250 gramów
- jajka: 4 sztuki
- cytryny: 2 sztuki
- żółtko jajka: 1 sztuka
- sok z jednej cytryny: 1 sztuka
- cukier puder: 150 gramów
Zista czyli ucierana babka o smaku cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia, dosypać cukier, wymieszać.
Dodać masło, jajka i dokładnie zmiksować, albo utrzeć.
2.Dwie cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wodą, a następnie zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, uważając żeby nie zetrzeć białek skórki, gdyż biała warstwa jest gorzka.
Z jednej cytryny wyciskamy sok.
3.Do wymieszanego ciasta wsypać skórkę cytrynową i sok z jednej cytryny i dokładnie wymieszać.
Formę (np. większa keksówka) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 45 minut.
4.Gdy ciasto się upiecze i troszkę przestygnie należy je oblać polewą, którą robimy tak:
wyciskamy sok z drugiej cytryny do garnuszka i dodajemy do tego 150g cukru pudru i żółtko.
Wszystko dokładnie mieszamy, aż się połączy, gdy już tak się stanie polewamy nasze upieczone ciasto, czekamy chwilkę, aż masa zastygnie i już możemy się zajadać.
Komentarze