Wielkanocna babka marmurkowa

5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne babki są zawsze najsmaczniejsze i muszą zagościć w święta na Wielkanocnym stole.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,
    1 szklanka mąki pszennej,
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
    3/4 szklanki cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 kostka masłą 82%,
    1 łyżka kakao,
    sok z połowy cytryny.
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka piaskowa

Wielkanocna babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy do białości na puszystą masę.
  • ciasto 2. Mąki z proszkiem przesiewamy i stopniowo po łyżce dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy na wolnych obrotach.
  • ciasto 3. Masło rozpuszczamy. Po wystudzeniu małym strumieniem dodajemy do ciasta. Miksujemy do połączenia składników.
  • ciasto 4. Odlewamy mniejszą część ciast ado miseczki i didajemy kakao.
  • ciasto 5. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Wyłóż do balszki połowę jasnego ciasta ,a następnie wylewaj na przemian po łyżce ciemnego ciasta i jasnego, aż do wyczerania składników.
  • babka 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 st.C przez. 50 minut lub do suchego patyczka..
  • babka 7. Po wystudzeniu polukruj babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować