• 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszną, delikatną i aromatyczną babkę wielkanocną, który sprawdza się u mnie od lat. Babka jest prosta i błyskawiczna w przygotowaniu - idealna na święta. Gorąco polecam! :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,2 szklanki mąki pszennej (180 g)
    - 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej (85 g)
    - 1 szklanka cukru (180 g)
    - 4 jajka
    - 200 g masła
    - sok z 1 cytryny + otarta skórka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka cukru migdałowego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.57 (7 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, cukier migdałowy i dokładnie mieszamy.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło, sok wyciśnięty z cytryny oraz otartą skórkę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy suche składniki z miski i łączymy wszystko na małych obrotach.
  • 3. Powstałą masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.

Porady

Ostudzoną babkę możemy udekorować lukrem, polewą z białej czekolady lub cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna

To może cię zainteresować