Babka wielkanocna 3 kolorowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Święta już tuż tuż więc polecam kolorową babkę piaskową. Ładnie pachnie, dobrze smakuje, umili czas przy kawie, zmieści się do koszyczka wielkanocnego- bez babki niektórzy nie wyobrażają sobie świąt.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag masła w temp. pokojowej
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
    26 dag mąki pszennej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kisiel wiśniowy (40g) bez cukru
    1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
    4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
    1 łyżka octu
    125ml oleju
    24 dag cukru
    Dodatkowo
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka wielkanocna 3 kolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Masło utrzeć z cukrami mikserem przez około 4-5 minut. Dodać po jednym żółtku, miksować aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać olej, ocet i wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać je z ciastem. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej cytrynowy, a do trzeciej kakao. Formę na babkę posmarować masłem i posypać mąką. Do blaszki przełożyć ciasta po kolei i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w180 C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Ostudzić. Babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem puder.

Porady

aby kolory były bardziej intensywne- można dodać barwniki spożywcze - czerwony i żółty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować