Babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysta, wilgotna babka bez których Wielkanoc nie jest Wielkanoc. Moje dzieciaki ja uwielbiają a piecze ją zawsze mój mąż z synem.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
    250g masła
    1/2 szklanki wody
    laska wanilii
    2 szklanki maki krupczatki
    4 jajka
    opcjonalnie aromat do ciast

    do posypania cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, masło, wodę zagrzewamy razem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz sama laskę. Pozostawiamy do wystudzenia.
    Gdy ciasto jest już chłodne dodajemy mąkę krupczatkę oraz żółtka jajek. Jeżeli chcemy użyć aromatu możemy go dodać na tym etapie. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy jako ostatnie, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 170 stopni C do tzw. „suchego patyczka”.
    Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna

To może cię zainteresować