Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dwukolorowa, bardzo smaczna babka :) Na co dzień i od święta :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła
    2 szklanki mąki pszennej
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki soku z cytryny
    polewa: 70 g masła
    2-3 łyżki cukru pudru
    3-4 łyżki mleka
    2-3 łyżki kakao
    płatki migdałowe
    skórka pomarańczowa
    masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzyj na puch, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i połącz z masą. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połącz z całością. Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i sok z cytryny, połącz.
  • 2. Okrągłą formę z kominem dokładnie wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wylewaj naprzemiennie ciasto jasne i ciemne, tworząc marmurek. Babkę piecz ok.45-50 minut w 180 st.(do tzw. suchego patyczka).
  • 3. Masło rozpuść z cukrem, mlekiem i kakao. Jeszcze ciepłe rozsmaruj na babce i dowolnie udekoruj. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować