Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja ulubiona babka marmurkowa, piekę ją co roku bo u mnie pierwsze znikają ciasta a na końcu pałaszujemy babkę która po tygodniu zachowuje świeżość.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    kostka margaryny
    cukier waniliowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropli olejku rumowego
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i kilka kropli olejku. Margarynę roztapiamy i studzimy. Wlewamy do ciasta, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z ciastem. Część ciasta odlewamy i mieszamy z przesianym kakao.
  • 2. Formę do babki z kominem smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy naprzemiennie ciasto do wyczerpania. Piec ok. 40 minut w 160 stopniach.
  • 3. Dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować