Babka marmurkowa na oleju

4.43 (210 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka marmurkowa. Puszysta i miękka a do tego bardzo smaczna. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Idealna do kawki czy do szklanki mleka. Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jaj
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl oleju
    200 ml mleka
    2 i 1/2 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.43 (210 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka marmurkowa na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym. Ciągle miksując do ubitych białek dodajemy żółtka. Po żółtkach delikatnie wlewamy mleko i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki i mieszamy.
  • babka 2. Formę na babkę należy wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką lub bułką tartą aby babka nam się nie przykleiła. Ja używam silikonowej której nie trzeba natłuszczać.
    Do foremki wylewamy na przemian jasną i ciemną masę. Pieczemy ok 1 godziny w 170-180 st. do suchego patyczka. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować