5 jajek
1 szklanka mąki
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy
1 szklanka cukru ( tym razem dodałam 3/4 szklanki
250 gram masła/ stopić go/
2 łyżki kawy rozpuszczonej w ok. 5 łyżeczkach wrzącej wody .( za drugim razem rozpuściłam ją w 5 łyżkach wrzątku)
Formę babkową z kominkiem o srednicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą
1.Babkę po wystudzeniu można polukrować, ja nie przepadam za lukrem, więc oprószyłam ją cukrem pudrem.
2.Rozgrzać piekarnik do 180 st/góra, dół/.
Wymieszać razem obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Miksując nadal powoli dodawać masło/ ciepłe ale nie gorące/.
Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać obie mąki z proszkiem, potem kisiel.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.
2/3 ciasta wlać do formy.
Do reszty ciasta dodać kawę i wymieszać. Wylać do formy na jasne ciasto. Lekko zamieszać widelcem w cieście.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35- 45 minut/ do suchego patyczka/
Porady
Upiekłam ją z przepisu Bożenki/blog Moje kucharzenie, czy moje domowe kucharzenie?/
Polecam przepis. Nam bardzo smakowała ta babka
Komentarze