Babka czekoladowa na majonezie(łatwa)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do tej pory najczęściej przygotowywałam babkę ucieraną z dodatkiem oleju. Tym razem jednak postanowiłam nieco zaszaleć i wymyśliłam przepis na babkę czekoladową na majonezie. Moim zdaniem jest jeszcze pyszniejsza niż jej klasyczna i popularna wersja. Babka czekoladowa na majonezie jest puszysta, wilgotna, miękka i co ważne mocno czekoladowa. Oprócz dodania do masy czekoladowy dodałam również krem czekoladowy, który tylko wzmocnił smak babki. Ciasto robi się bardzo szybko. Doskonałe do kawki.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej
    200 g kremu czekoladowego
    200 g mąki pszennej
    200 g majonezu
    100 g cukru
    100 g cukru pudru
    30 ml soku z cytryny
    30 ml wrzącej wody
    10 g proszku do pieczenia
    6 jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka czekoladowa na majonezie(łatwa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną czekoladę. Miksujemy. Dodajemy do masy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Do masy dodajemy majonez i krem czekoladowy. Miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i wrzącą wodą. Polewamy lukrem ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować