Ciasto marmurkowe

4.25 (253 ocen)

  • 60 min

Bardzo łatwe i smaczne ciasto z efektownym wzorkiem.

  • 60 min

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 ml mleka
    2 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    1/2 łyżeczka cukru waniliowego
    2 zaokrąglone łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.25 (253 ocen)

Ciasto marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do masła dodać cukier, krótko zmiksować. Dodać całe jajka, proszek do pieczenia, mleko, mąkę, sól i cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto.
  • 2. Z gotowego ciasta odjąć ok. 1/3 porcji, wsypać do niego kakao, krótko zmiksować na jednolite w kolorze ciasto.
  • 3. Do keksowej formy o wymiarach (mierzonych po dnie) 22 x 9 cm (może być też troszkę większa o ok. 3 cm) wlać białe ciasto. Wzdłuż dłuższego boku wyłożyć środkiem kakaowe ciasto.
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 45 minut do "suchego patyczka".
  • 5. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować