Murzynek na majonezie

4.48 (180 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo puszysty, wilgotny i mocno czekoladowy. Majonez, który pełni funkcje tłuszczu jest niewyczuwalny w smaku więc nawet jeśli go nie lubicie nie wyczujecie jego smaku. Dzięki niemu ciasto jest niesamowicie wilgotne i nieco „wytrawne”.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na formę 22cmx22cm)
    300g mąki krupczatki
    10g sody
    spora szczypta soli
    100g kakao
    3 jajka M
    350g cukru
    250g majonezu
    łyżka octu
    szklanka mleka (260ml)
    30g prażonych orzechów laskowych
    100g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej

    Genache czekoladowy:
    100g czekolady mlecznej
    75g czekolady gorzkiej
    60g śmietanki 36%
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Murzynek na majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
    Suche składniki (mąkę, sodę, sól i kakao) przesiewamy. W misie miksera umieszczamy cale jajka(białka i złotka) oraz cukier. Ubijamy na średnich obrotach, aż będą jednolite i bardzo puszyste (w zależności od miksera koło 8-10 minut). Bez przerywania miksowania dodajemy majonez i ocet, a następnie porcjami, naprzemiennie suche składniki i mleko do wyczerpania składników. Na końcu dodajemy prażone orzechy laskowe (w całości) i kropelki czekoladowe (lub czekoladę).
    Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C do tzw „suchego patyczka).

    Genache czekoladowy:
    Czekolady i śmietankę umieszczamy w misce ułożonej na garnku z wrzątkiem (łaźnia wodna). Mieszamy do utworzenia jednolitej polewy.

    Wierzch ciasta smarujemy polewą i posypujemy rodzynkami. Kroimy po wystygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować