Dwukolorowa babka na majonezie

  • wyświetlono: 579 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Babka na majonezie, super miękka i wilgotna, w smaku po prostu pyszna. Bardzo łatwa i niedroga, wykonana praktycznie ze składników, które każdy ma w swojej kuchni.

neliada
  • 10 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Składniki ( na kaksówkę 25x11 cm )
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru *
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki majonezu
* szklanka o poj. 250 ml
Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Dwukolorowa babka na majonezie

  • 1. Jajka miksuję z cukrami na puszystą masę. Do masy, dalej miksując, stopniowo dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję majonez, wszystko dokładnie miksuję. 2/3 ciasta przelewam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Do pozostałej części ciasta dodaję kakao, miksuję i wylewam na jasne ciasto.
    Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 40-45 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoBabka wielkanocnababkaSzybkie ciastociasto wielkanocneszybka babkababka na majoneziebabka dwukolorowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

babka cytrynowa

Dodane przez: bunia24

Pyszna babka cytrynowa na kisielu

Wspaniale wilgotna babka po prostu...

Ciasto na majonezie z galaretką wiśniową i cynamonowym kremem

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto na majonezie z galaretką wiśniową...

Ciasto wygląda bardzo efektownie...

.

Dodane przez: Anitka0804

Babka marmurkowa na oleju

Pyszna wilgotna babka dwukolorowa...

Babka zebra na fancie

Dodane przez: joanna30

Babka "zebra" na fancie

Niezwykle łatwa i efektowna babka....

Babka na kwaśniej śmietanie

Dodane przez: kasiac

Babka na kwaśniej śmietanie

Przepis na tą babkę znalazłam w...

Babka cytrynowa na oleju

Dodane przez: akrobatka22

Babka cytrynowa na oleju

Prosta, bezproblemowa, smacznie...