Babka cytrynowo-kakaowa

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babka bardzo smaczna, puszysta i dwukolorowa:)

Składniki:

  • 220g margaryny,
    370g mąki pszennej,
    cukier waniliowy z nutką kardamonu,
    2 kisiele cytrynowe,
    2 łyżki kakao,
    3/4 szkl. wody,
    1 i 1/4szkl. cukru,
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 jajka.
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Kisiele

Babka cytrynowo-kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodawać po łyżce stopionego masła oraz wody. Mąkę przesiać z proszkiem, dodawać po trosze do ciasta. Do 1/3 masy dodać kakao, do reszty kisiele. Białka ubić na sztywną pianę, 1/3 dodać do masy kakaowej, resztę do cytrynowej. Wymieszać. Wylewać na przemian warstwy ciasta raz jasnego, raz ciemnego do silikonowej formy na babkę w kształcie róży. Piec ok. 50-60min w temp. 190st. Ostudzić i polukrować.

Porady

Można użyć dowolnej foremki na babkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.38 (256 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babka serowo-kakaowa

4.14 (318 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka

4.14 (318 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babka cytrynowo-jogurtowa

izaa_a bardzo smaczna i wilgotna babka 50 min

To może cię zainteresować