Babka kakaowa

  • wyświetlono: 452 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Moja ulubiona baba Wielkanocna! Mocno kakaowa, lekko kwaskowata od dżemu porzeczkowego, polana lukrem cytrynowym smakuje wyśmienicie.

Pyszne_desery
  • 18 porcje
  • 75min
  • Łatwy

Składniki

250 g masła
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki
½ szklanki mleka
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
4 łyżeczki dżemu porzeczkowego
szczypta soli
lukier cytrynowy: sok z ½ cytryny, cukier puder

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Babka kakaowa

  • 1. Masło rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę i sodę oraz mleko. Następnie dać kakao, cynamon i dżem, wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli, dodać do masy i połączyć. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180° przez około 1 godzinę. Po wystudzeniu polać lukrem. SMACZNEGO!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dżem porzeczkowyWielkanoclukierkakaobabka kakaowababa wielkanocna
 

Komentarze

Podobne przepisy

babka piaskowa

Dodane przez: rena123

Babka piaskowa

Najłatwiejsza babka piaskowa na...

Babka kakaowa z polewą czekoladową i kryszałami różowej soli himalajskiej

Dodane przez: ewaeu

Babka kakaowa z polewą czekoladową i kryształami...

Babka ładnie wygląda w tych różowych...

Kakaowa słodycz

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kakaowa słodycz

Pyszne i proste ciasto na każdą...

babka

Dodane przez: kuchenny chillout

babka

stary sprawdzony przepis, ciasto...

BEZ JAJECZNY TORT KAKAOWY - ( baza do tortu )

Dodane przez: kiciax1

Kakaowe ciasto – BEZ JAJEK

Ciasto to świetnie się sprawdzi...

Kakaowe ciasto.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto kakaowe.

Szybkie ciasto,gdy mamy ochotę...