Kakaowa babka

4.94 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis znaleziony w starym zeszycie-babeczka wyszła puszysta i bardzo smaczna. Polecam na Wielkanocny stół. Babka długo utrzymuje świeżość. Nie kruszy się i nie zapycha. Jest taka w sam raz. Uda się każdemu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 szklanka mleka
    2 łyżki bułki tartej
    3 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    masło do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.94 (185 ocen)

Kakaowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mleko z kakao 1. Mleko zagotować z kakao i wystudzić.
  • Ucieranie. 2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, bułkę tartą i mleko z kakao. Dokładnie wymieszać.
  • Do pieczenia. 3. Przełożyć do foremki na babkę, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • Upieczona. 4. Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona. Ciepłą wyjąć z formy.
  • Gotowe. 5. Upieczoną babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem. Kroić i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować