Babka serowo-kakaowa

4.49 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, dwukolorowa babka, która uświetni wielkanocny stół, ale też umili popołudnie przy filiżance kawy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa biało-czarna: 3 szkl.mąki pszennej+2 łyżki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    200g roztopionego masła
    szklanka wody

    Masa serowa: 400g sera na serniki(u mnie z wiaderka)
    2 jajka
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    100g masła
    1op. budyniu śmietankowego
    150 g czekolady mlecznej
    80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka serowo-kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa biało- czarna: ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Na przemian dodawać roztopione, ostudzone masło i wodę, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki pszennej.
  • Babka serowo-kakaowa 2. Masa serowa: miękkie masło utrzeć z cukrami i jajkami na puszystą masę. Łyżkami dodawać ser i budyń, połączyć. Do formy na babkę (u mnie silikonowa o śr.24 cm) wkładać na przemian porcjami: ciasto jasne, ciemne i serowe, wyrównać powierzchnię. Babkę piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160st.( do tzw.suchego patyczka).Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzoną babkę. Na koniec wierzch posypać skórką pomarańczową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować