Pyszna, dwukolorowa babka, która uświetni wielkanocny stół, ale też umili popołudnie przy filiżance kawy.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Masa biało-czarna: 3 szkl.mąki pszennej+2 łyżki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
200g roztopionego masła
szklanka wody
Masa serowa: 400g sera na serniki(u mnie z wiaderka)
2 jajka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
100g masła
1op. budyniu śmietankowego
150 g czekolady mlecznej
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Babka serowo-kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa biało- czarna: ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Na przemian dodawać roztopione, ostudzone masło i wodę, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki pszennej.
2.Masa serowa: miękkie masło utrzeć z cukrami i jajkami na puszystą masę. Łyżkami dodawać ser i budyń, połączyć. Do formy na babkę (u mnie silikonowa o śr.24 cm) wkładać na przemian porcjami: ciasto jasne, ciemne i serowe, wyrównać powierzchnię. Babkę piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160st.( do tzw.suchego patyczka).Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzoną babkę. Na koniec wierzch posypać skórką pomarańczową. Smacznego!
Komentarze