Babeczki kopczyki kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka zmiksować z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Następnie cienką strużką do jajecznej masy wlać olej. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, po czym dodać do reszty składników. Zmiksować do połączenia składników.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami (można też natłuścić foremki i wysypać bułką tartą) i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.
2.Formę z muffinkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec babeczki ok. 25-30 min (do tzw. suchego patyczka). Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i zdjąć papilotki. Z wystudzonych babeczek odkroić wyrośniętą górę i wydrążyć środek, tak żeby powstała miseczka z ciasta. Odkrojone ciasto pokruszyć.
3.Bita śmietana: schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Banany obrać, pokroić w półplasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Do każdej miseczki z kakaowego ciasta nałożyć łyżkę bitej śmietany i ułożyć kilka plasterków banana. Na bananach wyłożyć bitą śmietanę „z górką” i uformować z niej stożek. Stożki z bitej śmietany obłożyć pokruszonym ciastem z babeczek, lekko dociskając do śmietany. Gotowe kopczyki przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
Komentarze