Popularne, pyszne ciasto w tradycyjnej wersji, na wilgotnym olejowym, czekoladowym cieście z bitą śmietaną, czekoladą i bananami. Porcja pyszności do popołudniowej kawy czy herbaty :)
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto czekoladowe: 1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
pół szklanki wody
3 płaskie łyżki kakao
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem śmietankowy z czekoladą: 600 g śmietany 30 proc.
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
ponadto: 2 banany
2 łyżki soku z cytryny
1.Do rondelka przełożyć pół szklanki cukru, olej, wodę i kakao. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Odstawić do całkowitego przestudzenia.
2.Jajka ubić z pozostałym cukrem na gęstą, lśniącą pianę. Do piany dodać czekoladowe, wystudzone ciasto i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie połączyć z resztą składników. Ciasto przelać na dno blaszki o wym. (22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok.50 minut w 180 st. Wystudzić.
3.Krem śmietankowy: zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę zalać odrobiną ilością gorącej wody, wymieszać, odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić podgrzewając i połączyć ze śmietaną. Czekoladę zetrzeć na tarce o małym oczku, dodać do śmietany i wymieszać.
4.Po przestudzeniu ciasta, odkroić cały wierzch. Zostawić blat ciasta na wysokość (ok.3 cm),i usunąć odrobinę ciasta na głębokość ok.1 cm (brzegi zostawić). W powstałym wgłębieniu umieścić przekrojone i skropione sokiem z cytryny banany, tak aby przykryć puste miejsca. Na banany (na całą wielkość tortownicy) wyłożyć krem śmietankowy i uformować kopczyk. Wykrojony wierzch ciasta czekoladowego zetrzeć na tarce lub pokruszyć w rękach. Kruszonką obłożyć kopczyk (dociskając, tak, aby nie było widać śmietany). Ciasto wstawić do lodówki na min.2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Kroić jak tort. Smacznego!
Komentarze