Kopiec kreta

4.75 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Popularne, pyszne ciasto w tradycyjnej wersji, na wilgotnym olejowym, czekoladowym cieście z bitą śmietaną, czekoladą i bananami. Porcja pyszności do popołudniowej kawy czy herbaty :)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto czekoladowe: 1,5 szklanki mąki 
    1 szklanka cukru
    pół szklanki oleju
    pół szklanki wody
    3 płaskie łyżki kakao
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem śmietankowy z czekoladą: 600 g śmietany 30 proc.
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki żelatyny
    50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
    ponadto: 2 banany
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.75 (12 ocen)

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka przełożyć pół szklanki cukru, olej, wodę i kakao. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Odstawić do całkowitego przestudzenia.
  • 2. Jajka ubić z pozostałym cukrem na gęstą, lśniącą pianę. Do piany dodać czekoladowe, wystudzone ciasto i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie połączyć z resztą składników. Ciasto przelać na dno blaszki o wym. (22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok.50 minut w 180 st. Wystudzić.
  • 3. Krem śmietankowy: zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę zalać odrobiną ilością gorącej wody, wymieszać, odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić podgrzewając i połączyć ze śmietaną. Czekoladę zetrzeć na tarce o małym oczku, dodać do śmietany i wymieszać.
  • 4. Po przestudzeniu ciasta, odkroić cały wierzch. Zostawić blat ciasta na wysokość (ok.3 cm),i usunąć odrobinę ciasta na głębokość ok.1 cm (brzegi zostawić). W powstałym wgłębieniu umieścić przekrojone i skropione sokiem z cytryny banany, tak aby przykryć puste miejsca. Na banany (na całą wielkość tortownicy) wyłożyć krem śmietankowy i uformować kopczyk. Wykrojony wierzch ciasta czekoladowego zetrzeć na tarce lub pokruszyć w rękach. Kruszonką obłożyć kopczyk (dociskając, tak, aby nie było widać śmietany). Ciasto wstawić do lodówki na min.2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Kroić jak tort. Smacznego!

Porady

* możemy użyć całych bananów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Śmietana kremówka Czekolada mleczna Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować