Babeczki kopczyki Kreta

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Fajna wersja tradycyjnego ciasta, które z pewnością wszyscy znają i lubią: kopiec kreta w wersji mini, czyli urocze babeczki z kawałkami banana i kremem śmietankowym przykryte warstwą ciemnego biszkoptu. Ten deser kochamy w każdej odsłonie i sprawdzi się np. podczas kinderbali czy grilla.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    220g mąki tortowej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    30g kakao,
    80g cukru,
    4 łyżeczki cukru waniliowego,
    200ml mleka,
    80ml oleju,
    2 jajka,

    Krem:
    200ml śmietanki 36%
    150g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru

    Nadzienie:
    2 banany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki kopczyki kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na babeczki wykładamy papilotkami.
    W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao cukier i cukier waniliowy.
    W drugiej misce rozbijamy jajko i mieszamy je z mlekiem i olejem.
  • 2. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy, aż się połączą. Ciasto wlewamy do papilotek na 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach góra- dół.
  • 3. Wystudzone babeczki wydrążamy łyżeczką i nadziewamy pokrojonymi w drobną kostkę bananami. Wydrążone ciasto drobno kruszymy.
  • 4. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia.
  • 5. Za pomocą szprycy dekorujemy wierzch babeczek i posypujemy pokruszonym ciastem tworząc kopczyk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować