Mini kopczyki kreta

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wersja mini kopca kreta, teraz każdy ma swój własny mały kopiec.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Babeczki:
    310 g mąki
    240 g cukru
    120 g kakao
    2 jajka
    300ml kefiru
    150ml mleka
    150ml szkl oleju
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody

    Bita śmietana:
    1 litr kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    ½ literatki wrzątku

    Dodatkowo:
    truskawki/banany
    czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Mini kopczyki kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie babeczek:
    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, kefir, mleko i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami. Pieczemy przez ok. 25 min w 170 st. C.

    Wykonanie bitej śmietany:
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Można dodać również startą na drobnych oczkach czekoladę.
    Z każdej babeczki wycinamy środek ciasta, tak aby powstała tzw. miseczka, resztę ciasta kruszymy. Do każdej wkładamy pokrojone w kosteczkę truskawki lub kawałek banana, na to kremówkę i formujemy małe kopczyki, na końcu posypujemy pozostałym, pokruszony ciastem i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godz.
    Do kremówki można też dodać galaretkę lub masę malinową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

4.36 (215 ocen)

Zdobywca nagrody

babeczki kopce kreta

To może cię zainteresować