Mini kopczyki kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie babeczek:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, kefir, mleko i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami. Pieczemy przez ok. 25 min w 170 st. C.
Wykonanie bitej śmietany:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Można dodać również startą na drobnych oczkach czekoladę.
Z każdej babeczki wycinamy środek ciasta, tak aby powstała tzw. miseczka, resztę ciasta kruszymy. Do każdej wkładamy pokrojone w kosteczkę truskawki lub kawałek banana, na to kremówkę i formujemy małe kopczyki, na końcu posypujemy pozostałym, pokruszony ciastem i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godz.
Do kremówki można też dodać galaretkę lub masę malinową.
Komentarze