Babeczki fale Dunaju

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne babeczki, które mają w sobie dwukolorowe ciasto, wiśnie i pyszny krem. Idealne na imprezę czy do popołudniowej kawy.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 12 babeczek:

    125g miękkiego masła
    2 łyżeczki cukru pudru
    120g cukru
    3 jajka
    150ml mleka w temp. pokojowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250g mąki tortowej
    1 łyżka kakao
    170g odsączonych wydrylowanych wiśni (mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć sok)

    Krem:
    150ml śmietanki 36% schłodzonej
    150g mascarpone schłodzonego
    2 lyzki cukru pudru

    Do dekoracji:
    Polewa czekoladowa
    Wiśnie wydrylowane i odsączone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać całość do połączenia.
  • 2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
  • 3. Ciasto przełożyć do papilotek: na zmianę ciemne i jasne ciasto. Do każdej papilotki dodać po kilka wiśni. Całość powinna sięgać 1/2 wysokości papilotek.
  • 4. Babeczki piec w 180 st. góra-dół ok. 25 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patykiem, czy ciasto jest dopieczone. Następnie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • 5. Wszystkie składniki na krem włożyć do misy i ubić na sztywną masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać na wierzch wystudzonych babeczek. na koniec udekorować wiśniami, rozpuścić czekoladę i polać na wierzch babeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować